Bassist Fred van Kampen (52), beter bekend als Freddie Cavalli, is overleden aan longkanker.

Cavalli/ Van Kampen maakte in de jaren zeventig en tachtig vooral furore als bassist van Herman Brood & His Wild Romance. Daarnaast speelde de bassist in bands als Vitesse, The Meteors en Mark Foggo en nam hij enkele albums op met zijn eigen Freddie Cavalli Band. De begrafenis vindt plaats in besloten kring. Freddie werd vaak gesignaleerd in Arnhem. Hij was ook een van de muzikanten in het boek van Arnhemmer Rens Plaschek: ‘And the beat goes on’, een prachtig fotoboek als eerbetoon aan de Nederlandse popmuziek.
© Poparchief Arnhem


—————————————————————————–
Freddie Cavalli (1955 – 2008)

Cavalli was zijn artiestennaam. In het echt heette hij Fred van Kampen. ”Maar dat klinkt natuurlijk niet erg rock-‘n-roll. Dus toen heeft Herman er Cavalli van gemaakt, naar het nummer Romanza di Cavalli op het album Street. Ik kom dus niet uit Napels,” aldus Cavalli uit de Staatsliedenbuurt in november 2006 in een interview met Metro. En die Herman was natuurlijk Herman Brood, in wiens band The Wild Romance Cavalli als bassist furore maakte. Fred van Kampen overleed vrijdagavond op 52-jarige leeftijd aan longkanker.

Lees het hele overlijdensbericht in het Parool >> Bekijk ook onderstaand filmpje. Cavalli, Brood en de rest van de ‘Wild Romance’ in topvorm. Brood en Cavalli zijn al dood… En ik herinner me hun glorietijd nog als de dag van gisteren… Ik word oud.
© Contrabas


—————————————————————————–
Tenslotte Fred van Kampen 1955-2008
‘Iemand die niet helemaal in de pas loopt’

Door : ROB ROMBOUTS .

Cavalli was zijn artiestennaam. In het echt heette hij Fred van Kampen. ”Maar dat klinkt natuurlijk niet erg rock-‘n-roll. Dus toen heeft Herman er Cavalli van gemaakt, naar het nummer Romanza di Cavalli op het album Street. Ik kom dus niet uit Napels,” aldus Cavalli uit de Staatsliedenbuurt in november 2006 in een interview met Metro.

En die Herman was natuurlijk Herman Brood, in wiens band The Wild Romance Cavalli als bassist furore maakte. Fred van Kampen overleed vrijdagavond op 52-jarige leeftijd aan longkanker.

Van Kampen speelde vanaf zijn zeventiende bas in verschillende bandjes. In 1978 trad hij toe tot de meest succesvolle samenstelling van The Wild Romance met drummer ‘Ani’ Meerman en gitarist Dany Lademacher. Cavalli is te horen op de albums Sphritz, Cha cha, Go nutzs en Wait a minute.

Het waren wilde jaren. Cavalli leefde het rock-‘n-rollleven, ging zich te buiten aan speed (‘nooit cocaïne’) en vermaakte zich met groupies. Brood was een kameraad en een mentor. Brood leerde Cavalli ervaringen ‘om te zetten’. ”Herman was een junk, daar was hij realistisch in. Maar hij heeft de dope omgezet in kunst. ”

De doodsprong in 2001 van Brood van het dak van het Hiltonhotel kwam voor Cavalli niet als een verrassing. ”Herman heeft altijd al geweten dat het waarschijnlijk zo zou eindigen.”

Maar hij was ook boos. ”Ik vind het heftig om je kinderen dit aan te doen. Rock-‘n-rolltechnisch klopte het, maar eigenlijk kón het niet. Het alternatief? Een leuke verpleegster, gesprekken met dierbaren, een morfinespuit en in vrede heengaan.”

Cavalli hield een ‘prachtige erfenis’ over aan de Wild Romance-tijd. ”Mijn dochter. Verwekt in 1979, in hotel Torenzicht op de Oudezijds, bij een moeder die later junk is geworden. Stond na een leven in kindertehuizen ineens op m’n antwoordapparaat,” vertelde hij in 2006.

Cavalli was te zien in een reclamespotje voor Dela Uitvaartverzekeringen. ”En toen dacht moeder ineens: hé, hij heeft geld, ik kan mijn dochter wel vertellen dat haar vader nog leeft. Want die had al die tijd te horen gekregen dat ik dood was. Dankzij mijn prachtige dochter ben ik zelfs opa.”

Na The Wild Romance maakte Cavalli deel uit van onder andere AA & The Doctors, The Meteors, Vitesse en The Managers. Later richt hij zijn eigen groep op: de Freddie Cavalli Band, waarmee hij enkele albums maakte.

Hij werd docent culturele en kunstzinnige vorming aan het Sweelinck College. En op een ROC probeerde hij pubers eigenwaarde bij te brengen en ze een goede ‘maatschappelijk houding’ aan te leren. ”Ik ben voor hen een voorbeeld van iemand die niet helemaal in de pas loopt en toch weet wat er aan de hand is.”

In 2005 veilde Cavalli de gouden en platina plaat van de albums Sphritz (1978) en Cha cha (1978). Hij kreeg er 15.000 euro voor. De opbrengst was bedoeld om een album te maken met bluesnummers, waaraan hij in zijn appartement in een klooster in Limburg werkte. De rocker was tot bedaren gekomen. ”Je moet rust nemen, goed eten, je grenzen kennen.”

www.freddiecavalli.nl


© Het Parool, 21-01-2008

—————————————————————————-
Freddie Cavalli
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie.

Freddie Cavalli, pseudoniem van Fred van Kampen (Eindhoven, 23 september 1955 – Amsterdam, 18 januari 2008), was een Nederlands bassist. Hij speelde onder meer in His Wild Romance, de begeleidingsband van Herman Brood.

Cavalli speelde vanaf zijn zeventiende basgitaar in verschillende bandjes. In 1978 werd hij ingelijfd door Herman Brood & His Wild Romance. De artiestennaam Fred Cavalli werd in deze periode verzonnen door Brood en is gebaseerd op het nummer Romanza di Cavalli van het album Street (1977). Cavalli is te horen op de albums Sphritz (1978), Cha Cha (1978), Go Nutz (1980) en Wait a Minute… (1980).

Na zijn vertrek bij His Wild Romance maakte Cavalli deel uit van AA & The Doctors, The Meteors, Vitesse en The Managers. Met zijn eigen Freddy Cavalli Band bracht hij twee albums uit. Cavalli was daarnaast te horen op werk van onder meer Jan Akkerman en de Jan Rijbroekband. Vanaf 1999 was Cavalli docent culturele en kunstzinnige vorming aan het Sweelinck College in Amsterdam. Eind 2005 liet Cavalli zijn gouden en platina plaat van Sphritz en Cha Cha veilen. Hij was van plan om de opbrengst, 15.000 euro, te gebruiken om een bluesalbum te maken. Hij werd echter ziek en overleed begin 2008 op 52-jarige leeftijd aan longkanker.

Cavalli heeft een dochter, van wie hij echter pas 12jr het bestaan wist en die hij leerde kennen toen zij 16 was. De vrouw was verwekt in 1979, in een kortstondige affaire met een groupie.
© Wikipedia 2008
——————————————————————————————

Bassist Freddie Cavalli overleden
Gepubliceerd: zondag 20 januari 2008 22:51 UTC
Laatst gewijzigd: zondag 20 januari 2008 22:52 UTC
Amsterdam – De Nederlandse bassist Freddie Cavalli is overleden. Hij zat in de jaren ’70 en ’80 in de band Wild Romance van Herman Brood. Cavalli, die eigenlijk Fred van Kampen heette, speelde mee op albums als Shpritsz, Cha Cha en Go Nutz. Ook speelde hij in The Meteors en Vitesse en is hij te horen op platen van gitarist Jan Akkerman. Freddie Cavalli stierf aan longkanker. Hij was 52.

© Wereldomroep 2008.
——————————————————————————————

FREDDIE CAVALLI OVERLEDEN :: 21-1-2008

De grote Nederpopband in het hiernamaals heeft er sinds dit weekend een sterke speler bij. Op 52-jarige leeftijd is dit weekend namelijk bassist FREDDIE CAVALLI aan longkanker overleden.

Cavalli werd in 1955 geboren onder de naam Fred van Kampen en maakte furore op de dubbelelpee Een Beetje Vriendelijkheid van Armand. Wereldberoemd wordt hij echter als lid van de ‘ultieme’ bezetting van Herman Broods Wild Romance, met wie hij de lp Shpritsz opneemt, onlangs nog uitgeroepen tot de op 1 na beste Nederpopplaat aller tijden.

In 2005 kwam Cavalli in het nieuws toen hij uit zijn privé-collectie drie unieke gouden platen van Herman Brood te koop aanbood, waaronder de gouden en platina plaat van Sphritz en de platina plaat van Cha Cha. Cavalli wilde met de platenopbrengst een cd maken met eigen jazznummers.

Na zijn vertrek bij de Wild Romance speelde Cavalli ook in Vitesse en The Meteors, maar heel vaak trad hij ook solo op. Op de bas, of achter de piano. Bovendien speelden zijn gruizige stem en melancholieke verschijning een hoofdrol in een reclamespot van begrafenisverzekeraar Dela. Hopelijk is Cavalli’s eigen begrafenis ‘een rondje van de zaak’.

Op woensdag 23 januari is er van 19.00 tot 21.00 uur in de Flexbar op het terrein de Westergasfabriek in Amsterdam een afscheidsbijeenkomst, voor iedereen die Freddie een laatste groet wil brengen.
© OOR-2008.


Basgitarist Freddie Cavalli (tweede van rechts) die in het echt Fred van Kampen heette, is vrijdag 18 januari overleden. Cavalli is 52 jaar geworden. In de jaren zeventig en tachtig was Cavalli bassist van The Wild Romance, de begeleidingsband van Herman Brood. Met The Wild Romance gaat Cavalli ook mee op tournee door de Verenigde Staten, onder meer als voorprogramma van The Cars en The Kinks. Nog voordat hij bij The Wild Romance ging spelen, was hij de bassist in de band van Armand. Na zijn vertrek bij The Wild Romance speelde hij in onder andere Vitesse en The Meteors. Later richt hij zijn eigen groep de Freddy Cavalli Band op. In 1987 verscheen van deze band het album Gimme A Night. Een jaar later kwam de plaat Blues Banquet uit. Cavalli was daarnaast docent aan het Rotterdamss conservatorium en later als docent culturele en kunstzinnige vorming aan het Sweelinck College.

In april 1999 gaat de bassist met band op tournee door China, op initiatief van een Chinese restauranthouder uit Amsterdam. Het merendeel van de optredens moet illegaal gedaan worden, omdat de vreemdelingenpolitie bij het tweede optreden de paspoorten inneemt. Eind 2005 veilt Cavalli enkele gouden en platina platen van Herman Brood. Met de opbrengst wil hij een jazzalbum maken, maar die plaat komt er uiteindelijk niet. Cavalli begeleidt in deze periode ook leerlingen op een ROC in Amsterdam. In 2006 zegt hij naar aanleiding van het voortijdig overlijden van Herman Brood en bassist Dick Schulte Nordholt in Het Parool: ‘Je moet weten wanneer je de rem moet gebruiken. Je moet vooral niet je ego omhoog blijven poetsen terwijl je gloriedagen al voorbij zijn. Dan ben je een lul. Dan ga je struikelen.’

Woensdag 23 januari is er tussen 19.00 uur en 21.00 uur in de Flexbar te Amsterdam een openbare afscheidsbijeenkomst voor iedereen die Freddie een laatste groet wil brengen. De begrafenis vindt in besloten kring plaats. ‘Mijn troost is dat Freddie nu samen met Herman in de hemel is en daar samen met Hazes en Hendrix avond aan avond zal spelen’, aldus Koos van Dijk, voormalig manager van Herman Brood.
© Popinstituut 2008


Freddie Cavalli overleden
21 jan 2008Bassist Fred van Kampen (52), beter bekend als Freddie Cavalli, is afgelopen vrijdag overleden aan longkanker.
Cavalli/ Van Kampen maakte in de jaren zeventig en tachtig vooral furore als bassist van Herman Brood & His Wild Romance. Daarnaast speelde de bassist in bands als Vitesse, The Meteors en Mark Foggo en nam hij enkele albums op met zijn eigen Freddie Cavalli Band. De begrafenis vindt plaats in besloten kring, maar op woensdag 23 januari tussen 19.00 en 21.00 uur vindt er een openbare afscheidsbijeenkomst plaats voor iedereen die Freddie een laatste groet wil brengen. Het adres: Flexbar – Pazzanisstraat 1, Westergasfabriekterrein te Amsterdam.
© Revolver magazine 2008.


AMSTERDAM Freddie Cavalli, geboren onder de naam Fred van Kampen, is vrijdag overleden. Hij leed al enige tijd aan longkanker. Cavalli werd 52 jaar.
In de jaren zeventig en tachtig was Cavalli bassist bij Herman Brood & his Wild Romance. Na zijn vertrek uit die band maakt Cavalli deel uit van bandjes als Vitesse en The Meteors.
Later richtte hij zijn eigen groep op: de Freddy Cavalli Band. Ook gaf hij enige tijd les bij de popopleiding van het Rotterdams Conservatorium en bij Het Muziekpakhuis in Amsterdam.

20 januari 2008 – 19:20

©RTV N-H.


Fred van Kampen is vrijdag overleden. De Nederlandse bassist, die beter bekend is onder zijn artiestennaam Freddie Cavalli, stierf op 52-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Dat heeft een vriendin van de muzikant zondag bekendgemaakt. Van Kampen maakte vooral naam in de jaren zeventig en tachtig als bassist van Herman Brood & His Wild Romance.

Behalve in de Wild Romance speelde Van Kampen ook voor bands als Vitesse, The Meteors en Mark Foggo’s Skasters. Daarnaast speelde hij mee op plaatwerk van Jan Akkerman en de Jan Rijbroek Band en produceerde hij ook een aantal albums met zijn eigen Freddie Cavalli Band.
© Musicfrom.nl – 2008.

————————————————————————–
Freddie Cavalli (52 jaar) overleden
Maandag 21 januari 2008 .
Fred van Kampen, beter bekend als Freddie Cavalli, is vrijdag overleden. Hij leed al enige tijd aan longkanker. Cavalli is 52 jaar geworden.
In de jaren zeventig en tachtig was Cavalli bassist van The Wild Romance, de begeleidingsband van Herman Brood. Na zijn vertrek uit die band maakt Cavalli deel uit van bandjes als Vitesse en The Meteors. Later richt hij zijn eigen groep op: de Freddy Cavalli Band.
“Mijn troost is dat Freddie nu samen met Herman in de hemel is”, aldus Koos van Dijk, voormalig manager van Herman Brood. Op internet is een condoleanceregister geopend voor de zanger.
©AT5 2008.
—————————————————————————–
Bassist Freddie Cavalli overleden.
AMSTERDAM – De Nederlandse muzikant Fred van Kampen, beter bekend als Freddie Cavalli, is vrijdag op 52-jarige leeftijd aan longkanker overleden.